Elazığ’da 7 Mahalle Yenilenecek
Bir çok il ve ilçede eski binaların yıkılıp yenisinin yapılması çalışmaları devam ediyor. Deprem fayları üzerinde bulunan Elazığ’da da kentsel dönüşüm çalışmaları başladı. İldeki 7 mahallede dönüşüm yaklaşık 260 bin hektarlık bir alanda gerçekleştiriliyor.
Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz bir basın toplantısı düzenleyerek, kentsel dönüşüm çalışmalarında gelinen nokta başta olmak üzere çalışmalarına ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili göreve başladıkları 2014 yılından itibaren yoğun bir çalışmanın içinde olduklarının altını çizen Başkan Yanılmaz, “Özellikle 7 mahallemizde kentsel dönüşüm çalışmalarımız devam ediyor. Cumhuriyet Mahallesi’nde 21.69 hektarlık bir alanda, Sürsürü Mahallesi’nde 17.72 hektarlık bir alanda, Aksaray Mahallesi’nde 16.05 hektarlık bir alanda, Kızılay Mahallesi’nde 42 hektarlık bir alanda, Karşıyaka Mahallesi’nde 50.30 hektarlık bir alanda, Zafran Mahallesi’nde 84.90 hektarlık bir alanda, Gümüşkavak Mahallesi’nde 27.07 hektarlık bir alanda kentsel dönüşüm çalışmaları devam ediyor. Elazığ’da toplam 259.73 hektarlık bir alanda kentsel dönüşüm çalışmaları sürüyor. Kentsel dönüşüm çalışmalarından riskli bir binanın yıkılarak yerine yeni binanın yapılmasını kastetmiyorum. Geniş bir alanı kastediyorum. 259.73 hektarlık bir alan neredeyse bir mahallenin büyüklüğüne eşdeğerdir” şeklinde konuştu.
“Cumhuriyet Mahallesi’nde Başlıyoruz”
Cumhuriyet Mahallesi’ndeki kentsel dönüşüm çalışmalarında nihai aşamaya geldiklerinin altını çizen Başkan Yanılmaz, şunları kaydetti: “Cumhuriyet Mahallesi’nde imar planına esas olan zemin etütleri, kamulaştırma ile ilgili detay çalışmaları, hâlihazırdaki hak sahipleri tespiti ve gayrimenkul değerlendirme çalışmaları yapıldı, akabinde mevcut durum analizi yapıldı. Bu alandaki 21.69 hektarlık alanda ne kadar okul, ne kadar sosyal tesis ihtiyacı var, kaç cami yapılacak, kaç konut var ve bunlarla birlikte rezerv alanı ile riskli alanlar ile ilgili neler yapılması konusunda geniş bir mevcut durum analizi yapıldı. Mevcut durum analizi yapıldıktan sonra ortaya bir eylem planı çıktı. Bununla ilgili nasıl bir eylem planı uygulanacak, bunun tespitleri yapıldı ve akabinde 1/5000 ve 1/1000 imar planları esas alınarak çalışmalara başlandı. Öncelikle mimari avan projeleri ortaya çıktı, mimari avan projeleri Bakanlık tarafından onaylandıktan sonra mimari uygulama plan uygulamaları yapıldı ve nihayetinde mimari uygulama projeleri Bakanlık bünyesinde bulunan Kentsel Tasarım Komitesi’nin onayına gitti. Kentsel Tasarım Komitesi’nin onayından çıktıktan sonra bu bölgedeki Maliye arazilerinin devri ile ilgili çalışmalara başladık. Ve nihayetinde 15 gün önce TOKİ ile yapım protokolü imzaladık. Protokol imzalandıktan sonra oradaki hak sahipleri ile ilgili görüşmeler sürecine başladık. Hak sahiplerine bugünden itibaren birer yazı göndererek, görüşmelere davet ediyoruz. 13 Şubat-17 Nisan 2017 tarihleri arasında 60 günlük görüşme süreci içinde hak sahipleri ile oradaki çalışmanın nasıl olacağı, riskli alanda ve rezerv alanında nasıl bir çalışma yapacağımızı, hali hazırda bulunan hak sahiplerinin nasıl bir konuta sahibi olacakları ile ilgili detaylı görüşmeler yapılacak ve onlardan yetkiler alınacak. Bu yetkiler ile birlikte oradaki yapım çalışmaları da fiilen 2017 yılı içinde başlamış olacaktır.”
“Asla Bir Kaynak Beklentisi İçinde Değiliz”
Elazığ Belediyesi olarak kentsel dönüşüm çalışmalarına ilişkin yaptıkları görüşmelerde ve yapacakları kentsel dönüşüm çalışmalarında bir kaynak beklentisi içinde olmadıklarına vurgu yapan Başkan Yanılmaz, “Özellikle belirtmek istiyorum. Elazığ Belediyesi kentsel dönüşüm çalışmalarından kendisine bir kaynak aktarımı asla yapmayacaktır. Bu mahiyette bir kısım yerlerde yaptığımız kentsel dönüşüm çalışmalarında artı bir gelir görünmekte, bir kısım mahallelerde ise eksiye düşmekteyiz. Artı gelirin olduğu yerlerde kaynakları alıp, eksiye düştüğümüz mahallelerde kullanacağız. Asla Elazığ Belediyesi olarak biz ve konutları yapacak olan TOKİ bir gelir beklentisi içinde değildir. Bu kaynaklar Elazığ’daki kentsel dönüşüm çalışmalarına harcanacaktır. Hedefimiz, gayemiz kentsel dönüşüm çalışmalarında hali hazırda orada bulunan hemşerilerimizin en iyi sonucu almaları için gayret etmektir” dedi.
TOKİ ile yapılan protokole ilişkin de bilgi veren Başkan Yanılmaz, “Kentsel dönüşüm çalışmalarına ilişkin projeyi, mahal listesini biz hazırlıyoruz. Nasıl bir bina, hangi kalitede bir bina olacağına biz karar veriyoruz. Bizim karar verdiğimiz projenin uygulamasın TOKİ ile birlikte yapıyoruz. TOKİ’nin gücünden ve gelir kaynaklarının yüksekliğinden Elazığ olarak faydalanıp, Elazığ’ımıza en iyi sonucu almanın gayreti içindeyiz. Bütün bu çalışmalarımızda birlikte hareket ettiğimiz Cumhuriyet Mahallesi muhtarımıza teşekkür ediyorum. 2017 yılı içinde Cumhuriyet Mahallemizde kentsel dönüşüm çalışmalarına fiilen başlamış olacağız, projenin hayırlı-uğurlu olmasını diliyorum” diye konuştu.
Başkan Yanılmaz Sürsürü Mahallesi başta olmak üzere diğer mahallelerde başlatılan kentsel dönüşüm çalışmalarına ilişkin ise şunları kaydetti: “Sürsürü Mahallemizdeki kentsel dönüşüm çalışmalarında imar planına esas zemin etüt çalışmaların bitirdik, yine kamulaştırma detay alımı ile ilgili çalışmalar bitti. Hak sahiplerinin tespiti, hali hazırın tespiti, gayrimenkul değerlendirme çalışmaları bitti. 1/5000 1/1000 imar planı çalışmalarımız, mimari avan projeleri bitti. Mimari uygulama projelerimiz ve kentsel tasarımla ilgili projeler hazırlandı. Şu anda maliye arazileri ile ilgili devir protokolü çalışmalarımız sürüyor. Bunlar da bittikten sonra TOKİ ile bir protokol imzalayarak buradaki çalışmalarımızı da hızlandırmış olacağız. Aksaray ve Kızılay mahallelerimizde yeni imar planına esas zemin etüdü, kamulaştırma detay alım çalışmaları, hak sahiplerinin tespiti, hali hazırın tespiti, gayrimenkul değerlendirme çalışmaları, 1/5000 ve 1/1000 imar planı çalışmaları, mimari avan projeleri ve kentsel tasarım projeleri bitti, süreç devam etmektedir. Yine Karşıyaka mahallemizde ve Zafran mahallemizdeki çalışmalarımız devam ediyor. Gümüşkavak Mahallesi’ndeki kentsel dönüşüm çalışması ise Mart ayı Belediye Meclis’inde onaylandıktan sonra fiilen diğer mahallelerde olan çalışmalarla birlikte devam edecektir. Hedefimiz Elazığ’daki kentsel dönüşüm ihtiyacına sahip olan bütün mahallelerimizde, oradaki hak sahiplerini mağdur etmeden, onların en iyi şekilde faydalanmaları için çalışmaları devam ettirmektir. 2023’e kadar kendimize bir plan yaptık. 2023’e kadar bu plan, adım adım tarafımızdan takip edilecektir ve Elazığ’ımızın en iyi şekilde faydalanması için sonuçlandırılacaktır.”
Elektrikli Otobüs Hayata Geçiyor
Elektrikli otobüs projesi olan ELBÜS Projesi ile ilgili uzun ve detaylı bir çalışma gerçekleştirdiklerini belirten Başkan Yanılmaz, “Elektrikli otobüs projesi üzerinde çok uzun bir çalışma yaptık. Projeyle ilgili olarak aynı zamanda bir ARGE çalışması olması için adeta firmaları zorladık. Elazığ’daki otobüslerin katanerli olmasını istemedik. Belli güzergâhın dışına çıkma imkanı olmayan bir sistemle çalışan elektrikli otobüs istemedik. İstedi ki otobüslerimiz bataryalı olsun, ihtiyaç duyduğumuz güzergâhlara o otobüsleri anında aktarabilelim. Nihayetinde ARGE çalışmaları ve proje teknik detayları tamamlandı. 18 metre uzunluğundaki körüklü otobüslerle bu elektrikli otobüs projemizi en iyi şekilde yerine getireceğiz. Dünya Bankası ile finans çalışmalarını geçen hafta tamamladık. İçişleri Bakanlığı’ndan onay aldık şubat ayı içinde ELBÜS ihalesine çıkıyoruz. Bu yıl içinde de elektrikli otobüslerimizi Elazığ yollarında göreceğiz. ELBÜS Hilalkent Doğukent arasında ring sistemi ile çalışacak. Hilalkent tarafına giden otobüslerimiz İletişim Fakültesi’ne kadar gidecek. Hilalkent-Doğukent ring seferi yapan ELBÜS en geç 10 dakikada bir duraklara gelecektir. Çevreci ve işletme maliyeti düşük olan ELBÜS ile konforlu ve kaliteli ulaşım hizmetini hemşehrilerimize sunmuş olacağız.” diye konuştu.